För några år sedan kom det fram information i programmet Kalla fakta att romerna skickas hit till Sverige och placeras ut för att tigga pengar. Att romerna tiggde var ingen nyhet. Det har de gjort i många år. Det som däremot var en nytt var att det ofta låg ligor bakom detta och de tog pengarna som tiggarna hade samlat ihop. Det kom även fram att tiggarna behandlades illa och fick sitta ute i minusgrader alternativt heta dagar utan mössor och vantar, vatten eller mat. Om de inte hade samlat ihop tillräckligt med pengar åt ligorna, gick det illa för dem.

När det kom ut att pengarna faktiskt inte gick till tiggarna själva blev väldigt många arga och besvikna. De valde att också sluta skänka pengar för man ville inte stödja ligorna. Det började dessutom debatteras i vår riksdag om att vi skulle förbjuda tiggeri i Sverige. Fortfarande i år 2018 pågår denna debatt och min hemkommun Vellinge blev den första kommun i Sverige att förbjuda tiggeri. Jag hade heller inte velat stödja ligorna och har aldrig gett tiggarna pengar, då jag vet att det inte går till dem.

Många har menat att det är fel att förbjuda tiggeri för att det synd om tiggarna eftersom de behöver det för att tjäna pengar. Problemet är bara att många inte får ta del av pengarna. I en kommun erbjöds en kvinna jobb i den butik hon satt och tiggde utanför. Hon tog jobbet och kunde på så sätt ta sig ur ligans kontroll och kunde skicka de pengar hon tjänade till sina barn i Rumänien. Att ha ett tiggeriförbud är bra eftersom tiggeriet inte gynnar romerna. De romer som bodde i Kåkstaden 2015 skickades hit enbart för att tigga. De fick aldrig se röken av de pengar de samlat ihop och inte heller ett bättre liv i Sverige.