Har du sett de vackra klänningarna som de romska kvinnorna bär? Där kjolen är bred, tyget av svart sammet och blusen färgglad? Ja, jag tänkte väl det eftersom man automatiskt kollar till en extra gång när man ser dem. Klänningarna står verkligen ut ur mängden och de kvinnorna bär upp dem på ett helt otroligt sätt som förmodligen bara riktigt romska kvinnor kan göra.

Klänningarna symboliserar något för romerna

Den absolut främsta symboliska betydelsen som dessa klänningar har är att de är just romsk kultur. När en rom ser en kvinna med en romsk klänning vet de direkt att de mött någon från sin egen kultur och folkgrupp. Oavsett var och i vilket sammanhang de befinner sig, om de är på ett köpcenter eller ute och roar sig med gambling spelar ingen roll, var de än är känner de igen varandra tack vare klänningarna. Romerna har ofta och länge varit nomader och på så vis har det varit värdefullt för dem att enkelt kunna känna igen varandra.

Kjolen på klänningen visar även om den romska kvinnan är gift eller inte. Det skiljer sig nämligen utseendemässigt på kjolen om kvinnan är ogift eller gift. En ogift kvinna har en kortare kjol medan en gift har en längre. En gift kvinna bär också en hel del smycken. Smyckena symboliserar kvinnans ansvar för familjens kapital. Om en kvinna är gravid bär hon ett förkläde över sin klänning, vilket också är en typ av symbol i kulturen.

De romska kvinnornas kläder idag

Vissa romer håller starkt kvar vid traditionerna idag vad gäller klädseln medan andra inte gör det. Om kvinnorna är noggranna med tradtionsenliga kläder eller inte beror på hur stor roll kulturen spelar för dem, men det kan också handla om hur viktigt det är för dem att faktiskt visa upp för omvärlden att de är just romer. Hur som helst tycker vi att de romska kvinnorna ska vara stolta över sin kultur och sina fina klänningar.