Romer gillar att resa, det är en del av deras vardag, kultur och rutin. De kan likställas med vagabonder på grund av det myckna kringresandet.

Fly från fattigdom temporärt och permanent

Många romer söker sig från sina hemländer (främst Bulgarien och Rumänien) till Skandinavien och i all synnerhet Sverige. I dessa länder betraktas romer som paria av allmänheten, helt enkelt skamliga för samhället i stort. De flesta av deras barn nekas skolgång, sjuk- och tandvård trots att det strider mot mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Eftersom de är EU-medborgare har de rätt att vistas i Sverige max 3 månader åt gången utan att ansöka om uppehållstillstånd.

Denna rättighet vidimeras av EU-fördragen som i sina artiklar stadgar fri rörlighet inom unionen för unionsmedborgare. Romer brukar ofta åka till Sverige för att tigga som de normalt sett gör i sina hemländer. De kan tjäna in en hel del pengar på denna verksamhet, vilket gör att platser vid lukrativa ingångar ofta tingas av ledarna för insamlingen. På så sätt skapas inte motsättningar mellan olika grupper av romer. Genom att tigga kan de tjäna betydligt mer än vad de drar in i sina hemländer. Det är alltså ett sätt att slippa från fattigdom såväl temporärt som nästintill permanent.

Resa för nöjets skull

Många romer kanske inte kör sina husvagnar för att se omgivningar, men de får dessa upplevelser som en bonus på resorna.

Resa för att slå läger

Det kan ta ett tag för romerna att hitta lämpliga ställen att slå läger på. Dungar kan fungera bra, speciellt om det är nära till vattenansamlingar eller vattendrag för tvätt av kläder och disk (samt för sig själva såklart). På lägret gör man upp en brasa och grillar diverse kött för att få i sig näring.

Resa för att ta sig till Sverige

Då romer normalt sett inte åker flyg gäller det att ta minibussen eller husvagnen genom Europa och upp till Norden och Sverige.